La formació valencianista de l’Ajuntament de Faura, Junts per Faura, ha presentat una moció al Ple de l’Ajuntament perquè s’inste al Govern espanyol a què sol·licite a la Comissió de la Unió Europea l’aplicació de la clàusula de salvaguarda de l’article 34 de l’Acord econòmic entre la UE i Àfrica del sud. Aquesta clàusula, en cas de fer-la efectiva el govern espanyol, blindaria les taronges valencianes front l’entrada de la taronja sud-africana i protegiria els nostres cítrics dels efectes negatius del citat acord. ‘Fins i tot, darrerament, ha entrat en vigor aquesta mateixa clàusula per a les importacions d’arròs de Myanmar i Cambodja, protegint així els nostres productors arrossers de l’enfonsament dels preus. Perquè no per als cítrics??’ Es pregunten els portaveus de Junts per Faura.

A més la moció que s’ha presentat des de Junts per Faura insta a generar una partida pressupostària que siga suficient per a la retirada de cítrics del mercat en fresc, per a aquells agricultors que no pertanyen a cap organització de productors. En aquest sentit, des de la coalició que integren  Compromís i Esquerra Republicana han afirmat que aquest és un problema polític, i des de la política han de vindre les solucions. Des de l’any 2016, quan es va signar l’acord entre la UE i Sud-Àfrica, anem avisant que les conseqüències serien nefastes. Per tot això cal tindre clar qui en són responsables. I cal explicar que el PP hi va votar a favor d’aquest acord i  la gran majoria  d’Eurodiputats del PSOE s’hi van abstindre, sabent el greu perill al qual estaven abocant al sector citrícola.

Ací teniu la moció.

Domènec Garcia Anglés, portaveu del grup municipal Junts per Faura, a l’empara del que disposa l’article 91 del Reglament d’organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals, d’acord amb l’article 97 del text reglamentari esmentat, presenta al Ple, per al seu debat i aprovació, si escau, la següent proposició.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Al setembre del 2016 el Grup COMPROMÍS va presentar una proposició no de llei perquè el Govern no ratificarà l’Acord d’Associació Econòmica de la Unió Europea amb la Comunitat d’Estats d’Àfrica del Sud subscrit per la Comissió Europea, on ja alertàvem dels danys que aquest acord produiria a la citricultura espanyola. I assenyalàvem que una altra vegada les produccions mediterrànies pagarien, una vegada més, el cost de les relacions comercials i polítiques de la UE amb països tercers. Tractant-se d’un acord que anava a beneficiar a un únic país, Sud-àfrica, ja alertem que s’obria amb aquest acord la porta a l’increment del volum de cítrics d’aquest país en el mercat comunitari i coincidiria amb el període en el qual la producció europea s’estaria comercialitzant. Al mateix temps, demandàvem en aquesta proposició que es garantirà que les importacions procedents de Sud-àfrica compliren amb els mateixos requisits que la producció europea, i alertàvem del perill de contagi de la plaga de la “taca negra” o Citrus Black Espot, plaga d’extrema gravetat que pateix la producció d’aquest país i que pot arribar amb els cítrics que s’importen i afectar la citricultura europea. Això suposaria la ruïna d’aquest sector si penetrarà en la Unió Europea la malaltia de la taca negra dels cítrics causada pel fong Guignardia citricarpa (anamorfo Phyllosticta citricarpa), que afecta principalment als fruits, encara que també a les fulles i tiges.

Aquesta proposició no de llei va ser transaccionada i, entre altres qüestions, es va acordar instar al Govern a vigilar el compliment estricte de l’Acord citat i sol·licitar si escau l’activació de la clàusula de salvaguarda que marca el mateix text de l’Acord. I ara comprovem que ha succeït el que alertem i que el Govern ha fet cas omís de la proposició aprovada, sense haver actuat i sense mostrar cap sensibilitat sobre aquest tema.

Ens trobem que l’actual campanya citrícola s’ha vist truncada, que els preus són ruïnosos per als citricultors, que la fruita s’està amuntegant en els camps, les varietats extra primerenques no han tingut eixida comercial plena -les que no s’han malvenut segueixen en l’arbre-. S’està en el ple de la campanya i ha entrat la psicosi en els citricultors de taronja primerenca de manera que s’estan aprofitant dels mateixos intentant comprar-los “A resultes”, la qual cosa es traduirà en pèrdues per al sector que poden portar a la desaparició dels agricultors.

Per això, i a la vista del que assenyala l’Acord d’Associació Econòmica de la Unió Europea amb la Comunitat d’Estats d’Àfrica del Sud en el seu article 34 apartat 2:

“Podran adoptar-se les mesures de salvaguarda de durada limitada que suposen una excepció a l’acordat, si com a conseqüència de les obligacions d’una Part en virtut del present Acord, incloses les concessions aranzelàries, un producte originari d’una Part s’està important en el territori de l’altra Part o de la SACU, segons el cas, en quantitats cada vegada majors i en condicions tals que causen o amenacen causar:

  1. un perjudici greu a la indústria nacional que produeix productes similars o directament competidors en el territori de la SACU o de la Part importadora, segons el cas;
  2. pertorbacions en un sector de l’economia que produeix productes similars o directament competidors, particularment quan causen problemes socials considerables o dificultats que puguen implicar una greu deterioració de la situació econòmica de la SACU o de la Part importadora, segons el cas; o
  3. pertorbacions dels mercats de productes agrícoles similars o directament competidors en el territori de la SACU o de la Part importadora, segons el cas.

Aquestes mesures de salvaguarda no excediran del necessari per a remeiar o evitar el perjudici greu o les pertorbacions.”

És evident que es compleixen els tres supòsits regulats transcrits en el territori de la UE i en aquest mateix article es regula la forma que podran adoptar les mesures de salvaguarda, durada i altres requisits. Aquest problema es produirà en totes les campanyes citrícoles i quan la Comissió reaccione i actue la pertorbació ja s’haurà donat, la qual cosa haurà aprofundit la ruïna dels citricultors. No és just que per a beneficiar a uns pocs, s’arruïne per aquestes pràctiques a sectors que donen treball a moltes persones com és el cultiu de cítrics i la seua comercialització, que permet repartir de forma molt distributiva rendes en zones rurals i entre milers de treballadors.

En aquests moments de la campanya, s’han descarregat tones suficients de cítrics – especialment clementines i taronges- d’Àfrica del Sud per a pertorbar al sector citrícola.

És per tot això que proposem a aquest Ajuntament:

ACORDS

  1. Instar al Govern Espanyol aquè:
    1. amb caràcter urgent sol·licite a la Comissió de la UE l’aplicació de la clàusula de salvaguarda de l’article 34 del citat Acord perquè no s’importen cítrics d’Àfrica del Sud sense garanties per a evitar el contagi de la “taca negra” o citrus black espot, garantint el control mitjançant una inspecció
    2. Que sol·licite a la Comissió de la UE l’aplicació de les tres mesures que contemplal’art. 34 apartat 3 en un grau suficient per a evitar les pertorbacions en el sector citrícola.
    3. Que inste a la Comissió Europea que agilite els tràmits per af acilitar a les Organitzacions de Productors la retirada de 250.000 tones de cítrics del mercat en fresc, dotant amb suficient pressupost els programes operatius destinats a tal
    4. Que es genere una partida pressupostària suficient per a la retirada de cítrics del mercat en fresc d’aquells agricultors no pertanyents a cap “Organització de Productors”
  1. Enviar còpia d’aquest acord als Grups Parlamentaris de les Corts Valencianes, del Congrés, del Senat, als Parlamentaris espanyols a l’Eurocambra i a les Associacions del Camp, Unió de Llaurador i Ramaders i AVA-ASAJA.

1- 68- TARONJA AFRICANA